Meble kawiarniane lub restauracyjne z jednej strony pomagają w ciekawym wystroju danego miejsca, z drugiej zaś są elementem wyposażenia decydującym o funkcjonalności i ergonomii. Jedni właściciele punktów gastronomicznych wybierają meble proste, klasyczne, tradycyjne, inni decydują się na designerskie kształty, kolory i formy. Zawsze jednak na pierwszym miejscy stawiana jest wygoda gości. Wszak to oni są w restauracji czy kawiarni najważniejsi.
Szeroki wybór krzeseł dla gastronomii
Producenci mebli oferują właścicielom obiektów gastronomicznych kilka rodzajów krzeseł. W zależności od wykorzystanego materiału wyróżniamy krzesła drewniane, metalowe, plastikowe rattanowe oraz technorattanowe. Bardzo popularne są krzesła sztaplowane, które można łatwiej transportować oraz przechowywać. W lokalach gastronomicznych nie brakuje również krzeseł bankietowych, barowych, a nawet krzesełek dziecięcych. Każdy rodzaj posiada swoje zalety i wady. Każdy spełnia również określone funkcje.
W różnorodności siła
Dzięki szerokiej ofercie krzeseł dla gastronomii można idealnie dopasować meble do charakteru i stylistyki danego obiektu. Rekordy popularności biją obecnie krzesła skórzane albo wykonane z ekoskóry. Dużym powodzeniem cieszą się krzesła tapicerowane dodające wnętrzu charakteru i elegancji. Jednak nie brakuje również kawiarni i restauracji stawiających na prostotę i meble drewniane bez obić. Wybierając krzesła na pewno warto wziąć pod uwagę, czy dane pomieszczenia urządzone są w stylu klasycznym, czy raczej nowoczesnym. Ciekawym rozwiązaniem są krzesła o nietypowych kształtach czy odważnej kolorystyce. Sprawiają one, że wnętrze zyskuje na oryginalności i niepowtarzalności.
Najważniejsze cechy krzeseł dla gastronomii
Do kluczowych cech krzeseł kawiarnianych lub restauracyjnych należy komfort ich użytkowania. Decyduje o nim właściwe wyprofilowanie siedziska i oparcia oraz jakość użytych materiałów. Nie bez znaczenia jest również stabilność krzesła. Gość usadzony na chybotliwym krześle na pewno nie będzie czuł się pewnie i komfortowo. Atutem mebli dla gastronomii jest również możliwość regulacji wysokości siedziska. Dzięki temu każdy klient może dostosować wysokość krzesła do swojego wzrostu.
Krzesła w obiektach gastronomicznych są bardzo intensywnie użytkowane. Powinny być, zatem bardzo wytrzymałe, odporne za zarysowania oraz zabrudzenia. Liczy się również łatwość ich czyszczenia oraz przenoszenia. Z pewnością łatwiejsze w eksploatacji są krzesła wykonane z lekkich materiałów.
Dodaj komentarz