Różne rodzaje ekspresów do kawy - na co zwrócić uwagę przy zakupie? Część 1

Różne rodzaje ekspresów do kawy – na co zwrócić uwagę przy zakupie? Część 1

Kawa to substancja, bez której wielu nie może się obyć. Jej zbawienny wpływ na zdrowie oraz koncentrację, a także uwielbiany, odmienny dla różnych ziaren i sposobów parzenia smak uczyniły już z wielu ludzi kawoszy.
Jeśli już staliśmy się miłośnikami tego szlachetnego napoju, warto zastanowić się nad inwestycję w ekspres do kawy. W tej części artykułu omówię różne rodzaje ekspresów, w kolejnej wyszczególnię kwestie, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie.

Ekspresy do kawy możemy podzielić na ekspresy ciśnieniowe oraz ekspresy przelewowe

Ekspresy przelewowe napój tworzą w procesie przelewania zagotowanej wody przez średnio-grubo zmielone ziarna kawy, którą uprzednio wsypano do papierowego filtra. Powstała kawa jest zbliżona do zwyczajnej „czarnej”, którą możemy zaparzyć w filiżance. Wydajność procesu jest jednak dużo wyższa, co daje użytkownikowi możliwość zaparzenia w ekspresie przelewowym jednorazowo bardzo dużej ilości napoju.
Niektóre ekspresy przelewowe posiadają płytę grzejną umożliwiającą długotrwałe utrzymanie wysokiej temperatury kawy. Dodatkową zaletą jest wbudowany młynek do kawy – nie musimy wtedy mielić ziaren samodzielnie, w osobnym młynku.

Dużą zaletą przelewowych ekspresów do kawy jest ich niska cena. Niestety ten rodzaj urządzeń wymaga częstego czyszczenia i wymiany filtrów.

Ekspresy ciśnieniowe bazują na – jak sama nazwa wskazuje – ciśnieniu, które pozwala przetłoczyć gorącą wodę przez zmieloną kawę i w ten sposób uzyskać wysoce skondensowany napój. Większość takich ekspresów to modele wysokociśnieniowe (zazwyczaj 15 atmosfer), można się spotkać z modelami niskociśnieniowymi, powszechnie uznawanymi za tworzące kawę gorszej jakości.

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na kolbowe, automatyczne oraz kapsułkowe (stanowiące pewien specyficzny podtyp ekspresów automatycznych).

Ciśnieniowe ekspresy kolbowe

Ten rodzaj ekspresu wykorzystuje już zmieloną kawę (z reguły ekspresy kolbowe nie posiadają wbudowanego młynka do ziaren). Obsługuje się go ręcznie, co pozwala na większą kontrolę procesu parzenia. Polecany jest osobom bardziej doświadczonym w ceremonii przygotowania kawy. Niektóre modele wyposażono w spieniacz mleka, wtedy oprócz espresso możliwe jest przygotowanie na przykład espresso macchiato.

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne

Automatyczne ekspresy spełnią oczekiwania największej grupy osób. Podobnie jak wszystkie inne ekspresy ciśnieniowe, wykorzystują do stworzenia kawy wysokie ciśnienie, jednak w tym wypadku jest to proces w pełni – lub w dużej części – zautomatyzowany. Ekspresy automatyczne pozwalają na wybranie jednego ze znajdujących się na pokładzie programów tworzenia kawy. Jeśli dany model ma wbudowany spieniacz mleka, wśród możliwych do wykonania kaw znajdują się również napoje z dodatkiem mleka i piany mlecznej.

Liczba dostępnych na rynku ekspresów automatycznych jest olbrzymia, im wyższa cena, tym więcej funkcji oferowanych jest użytkownikowi.
Dla wielu smakoszy kawy ekspres automatyczny będzie najwłaściwszym wyborem. Kawa tworzona w nim jest z reguły wysokiej jakości, a obsługa wygląda banalnie prosto i często ogranicza się do wciśnięcia jednego przycisku.

Ekspresy kapsułkowe

Szczególną formą ekspresów automatycznych są ekspresy kapsułkowe. Są one dużo mniejsze i zdecydowanie tańsze od „automatów”, jednak posiadają znaczące ograniczenie – kawę tworzą wyłącznie z kapsułek, i to kapsułek ściśle określonego dystrybutora kawy. Oznacza to ograniczenie do kawy oferowanej przez jedną firmę i wysoki koszt jednej kawy, uzależniony od narzuconej przez dystrybutora ceny za kapsułkę.

Do niewątpliwych plusów takiego rozwiązania należy zaliczyć cenę samego urządzenia w stosunku do jakości tworzonej przez nie kawy oraz bardzo duży wybór napojów kawowych dostępnych w kapsułkach. Niestety, konieczność ograniczenia się do jednej marki kawy oraz brak możliwości samodzielnego wyboru ziarna kawy sprawiają, że ekspresy kapsułkowe nie są polecane bardziej zaawansowanym kawoszom.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *